Tarihi 1945'li yıllara dayanan intermittent fasting sağlıklı yaşamak ve yağ yakarak zayıflamak için uygulanan beslenme türüdür.
İntermittent Fasting Nedir, Ne Demek?
Son dönemlerde popüler bir hale gelen intermittent fasting diyet beslenme yönteminin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Kişi sağlıklı bir hayat sürmek ve zayıflamak için bu diyeti tercih etmektedir. Diyetin çeşitli saat ve aralıklarda yeme yöntemleri vardır. En çok rağbet gören yöntem 16/8 uygulamasıdır. Vücudun şekeri glikojen şeklinde saklaması ile beraber sekiz saat ila on altı saat aralığında bu glikojenlerin yakılması gerçekleşmektedir. Bazı kişiler sık aralıklarla yiyecek tüketmektedir. Bu durum olduğu zaman vücut sürekli olarak glikojen depolamaktadır. Depolanan glikojen tükenmemekte ve beden yağ yakmayı (enerji için) unutabilir. Bu yüzden vücut glikojen yakmaktadır. Aralıklı orucun özelliği ise bahsedilen durumun önüne geçmesidir. Vücut aralıklı oruç felsefesi ile enerji için yağ yakmaktadır. Süreç sonunda ise kilo kaybı gerçekleşmektedir.
İntermittent Fasting Diyeti Yapanlar ve Zayıflayanlar
- Aralıklı orucun nasıl yapıldığı birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Aralıklı orucun yapılma kuralı minimum sekiz saat aç kalma durumudur. Açlık durumu ise çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir ve bu durumda sağlık tehlikeye girebilmektedir. Dolayısı ile diyetin uygulanması için mutlaka uzman hekimin onayını almak gerekir.
- Aralıklı oruç diyeti ile zayıflayan insanların bazıları aralıklı beslenme yöntemini uygulamaktadır. Bu yöntem gün içinde belirli araların koyulması ve yemek yeme halinin belirlenen aralarda gerçekleşmesidir. Kişi dört ila altı saat gibi aralar belirler. Yemek yeme zamanı toplamda sekiz saat olduğu için belirlenen aralarda yemek tüketilir. Geriye kalan on altı saat ise aç olarak geçirilmektedir.
Intermittent Fasting Diyetinde Beslenme Nasıl Olmalı?
Uygulanan intermittent fasting diyet yönteminde gün içinde bir kez beslenmek gerekir. Gün içinde tüketilen üç öğün uygulaması tek öğüne indirilmektedir. Öğün tüketildikten sonra yirmi dört saat açlık süresi başlamaktadır. Fakat çok uzun süreler aç kalmanın sağlık için sakıncalı olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Bu yüzden diyeti uygulamadan önce mutlaka sağlık kontrollerinin yapılması gerekir. Diyetin uygulanma sürecinde egzersiz yapılması tavsiye edilmektedir. Egzersizden kasıt spor, yürüyüş ve benzeri hareketler olabilir. Her geçen gün tercihe göre egzersiz süreleri arttırılabilmektedir.
İntermittent Fasting Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diyet uygulanırken karbonhidrat seviyesi fazla olan gıdaları tüketmek önerilmemektedir. Bu yüzden yüksek karbonhidrat içeren pirinç, makarna, ekmek ve benzeri gıdaları tüketmek olumlu sonuçlar vermez. Salata, balık, et ve yumurta tüketmek diyeti faydalı bir hale getirmektedir. Zeytinyağı ve hindistancevizi yağı şeklindeki sağlıklı yağları tüketmek gerekir. Şeker içermeyen kahve, soda, su ve yeşil çay tüketilebilir. Belirlenen zaman dilimlerine uymak gerektiği için açlık ve beslenme sürelerinin dışına çıkmamak gerekir. İntermittent fasting diyeti normalde daha kilolu veya zayıf insanlar tarafından uygulanmamalıdır. Ayrıca on sekiz yaş altındaki kişiler, emzirme dönemi, gebelik döneminde olan kadınlar ve rahatsızlığı olan insanların bu diyeti uygulamamaları önerilmektedir.