Rooibos Çayı Nedir? Ne Kadar İçilmeli? Nasıl Demlenir? Faydaları ve Zararları

Afrika kökenli "kızıl çalı" bitkisi olarak bilinen Rooibos, kullanım alanı her geçen gün artsa da çok dar bir alanda Güney Afrika'da Batı Cape'in küçük bir dağlık bölgesi olan Cederberg'te yetişmektedir. Rooibos, çay ve infüzyon yapımında kullanılmakla beraber daha çok rooibos çayı olarak tüketilir.
Rooibos Çayı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Rooibos bitkisinin işlenmesi ile elde edilen rooibos çayı, rooibos kırmızı çayı ve yeşil rooibos çayı olarak iki şekildedir. Çalı şeklinde bir bitki olan rooibosun işleme sırasında fermantasyon işleminden geçirilmesi ile kırmızı-kahverengi arasında arasında bir renkte oluşan kırmızı çay tatlı ve hoş kokulu iken fermantasyon işleminden geçmeden oluşan yeşil rooibos çayı ise otsu bir tat vermektedir.
Güney Afrika'nın en bilindik çayları arasında yer alan rooibos, kızıl çalı familyasına aittir. Rooibos çayının bildiğimiz çay bitkisiyle bir ilgisi yoktur. Tadı sebebiyle aromatik çaylar içerisine girmesi ve diğer yandan kafein içermeyen çaylardan biri olması sebebiyle son yıllarda siyah ve yeşil çaya alternatif olarak tüketilmektedir.
Mineral açısından ziyadesi ile zengin olan çayın her iki türü de antioksidan yönünden de çok güçlüdür.
Rooibos Tea Nasıl Demlenir?
Rooibos çayı hazırlanışı normal bitki çayı demlemekten çok da farklı değildir. Rooibos çayı demleme sırasında bitkinin, kaynatılıp dinlendirilmiş suda bekletilmesine dikkat edilmelidir. Şöyle ki; rooibos çayı kaynayan suyun içine direkt atılmamalı ve kaynatılmamamlıdır; kaynamış suda 5 - 6 dakika kadar bekletilerek demlenmelidir.
Rooibos çayı nasıl yapılır sorusuna cevap verilirken bitkinin kullanım miktarı da göze çarpmaktadır. Demleme sırasında bir kupa bardak kadar suya bir çay kaşığı kadar rooibos bitkisi kullanmak yeterli olacaktır.
Tatlı tadı sebebiyle şekere ihtiyaç duyulmamaktadır. Sağlık problemi olan insanların tüketim öncesinde doktoruna başvurması da önerilmektedir.
Rooibos Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Rooibos çayının faydaları oldukça fazladır. Antioksidan çaylar arasında yer alan bitki kimyasal bileşiminde А, В1, В2, В5, В6, В12, С, D, Е, К ve РР vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, iyot, florin, bakır, manganez, demir, çinko, selenyum, fosfor ve sodyum bulundurmaktadır.
- Rooibosta bulunan nothofagin'in sinir ve beyin fonksiyonu üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu belirtilmiştir. Özellikle olumsuz olaylar yaşandığında ve kişi negatif hissettiği zaman bu çayı tüketebilir.
- Rooibos çayı zayıflama sırasında sindirimi düzenlemesi sebebiyle tercih edilir.
- Alerjik rahatsızlığı olan insanlar bu çayı tüketmektedir. İçerisinde polifenol bulunmakta ve bu polifenoller hücre zarlarının korunmasını sağlar. Bu faydalar dolayısı ile kanser türleri engellenmektedir.
Rooibos Çayı Neye İyi Gelir?
Rooibos çayı yararları içinde kolesterolü dengelemesi ve böylece kalp damar sağlığını koruması da bilinir. İçerdiği antioksidan gücü beyin hücrelerini korur bu sebeple alzheimer'dan koruyan bitkiler içindedir.
Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına olanak tanıdığı için mide bulantısı, mide ülseri ve kusma gibi problem yaşayan kişilere yardımcı olur.
Kalsiyum oranı yüksek olan çay diş sağlığı açısından önemli bir yer edinmektedir. Özellikle kemiklerin sağlıklı olması için fayda sağlayan çayın tüketilmesi önerilmektedir.
Rooibos çayı cilde faydaları ile de bilinir. Egzama, yanık ve pişik gibi rahatsızlıklar için tedavi edici özelliğe sahiptir.
Rooibos çayı zararları yoktur. Herhangi bir yan etkisi olmadığı söylenmektedir. Kişi her ihtimale karşı doktora danışabilir.
Rooibos Çayı Ne Zaman İçilmeli? Ne Kadar İçmeli?
Rooibos çayı ne kadar içilmeli sorusunun yanıtı kullanım amacına göre farklılık göstermektedir. Birçok fayda sağlayan zengin içerikli bu çayı sağlıklı yaşam için rahatlıkla kullanabilrisiniz. Kilo vermek için kullanıyorsanız günde 2-3 defa, formda kalmak içinse günde 1-2 defa içebilirsiniz.